Dirk goes America: een gave ervaring en veel kennis rijker

  • 29 april 2020
  • Dirk van Oosterbosch - Junior belastingadviseur

Van het Amerikaanse beloningsbeleid tot het sourcen van aandelenopties en de verschillende belastingregels in iedere staat. Dirk van Oosterbosch, junior belastingadviseur bij Moore DRV, heeft van alles voorbij zien komen tijdens zijn uitwisseling in Amerika. Vijf weken lang draaide hij mee bij partnerkantoor Global Tax Network in Minneapolis. Het avontuur duurde door het coronavirus helaas minder lang. ‘Ik heb er enorm veel geleerd’, vertelt hij.

 

Dirk vloog in februari naar de Verenigde Staten om daar te werken voor Global Tax Network (GTN), een belastingkantoor dat is gespecialiseerd in ‘global mobility’. Daar werd de belastingadviseur meteen voor de leeuwen gegooid: 15 april moesten álle aangiftes ingediend zijn en ondertussen gingen de adviesvragen over verschillende regels op het gebied van belastingen en sociale zekerheid gewoon door.

‘GTN werkt vrijwel alleen maar voor multinationals, die soms wel honderd expats in dienst hebben waar het kantoor alle aangiftes voor doet. Dat is een ander klantenbestand dan de mkb’ers waar wij bij Moore DRV voornamelijk mee werken. Daardoor zag ik ook heel andere cases voorbij komen en moest ik taken uitvoeren die we bij Moore DRV niet dagelijks doen.

Bij multinationals spelen andere vraagstukken

Bij multinationals werken ze bijvoorbeeld vaak met een beloningsbeleid. Een expat krijgt een uitzendtoeslag als hij in een ander land gaat werken. Maar er is een groot verschil tussen de kosten voor levensonderhoud in Dubai en die in Afrika. Ook de belastingtarieven lopen uiteen. Ik berekende voor de werkgevers hoe ze ervoor konden zorgen dat de werknemers onderaan de streep toch hetzelfde overhouden.

Iets anders wat ik moest doen, was het sourcen van aandelenopties. Dat is een variant op de werkbeloning, waarbij de werknemer opties op aandelen krijgt toegekend, die hij na een aantal jaar kan omzetten in de effectieve aandelen. Belastingtechnisch wordt dat gezien als een aanvulling op het loon, dus zocht ik uit welk gedeelte van de beloning in welk land belast is.

 

Zelfs videobellen tijdens vergaderingen

Naast de verschillen tussen de klanten en de werkzaamheden die daarbij horen, was de sfeer op kantoor ook heel anders. Op het hoofdkantoor in Minneapolis zaten alle collega’s met oortjes in heel geconcentreerd te werken. Er werd bijna niet gepraat. Als je een praatje wilde maken, kon dat altijd hoor. Daar werd gewoon tijd voor gemaakt, maar het was een stuk minder gebruikelijk dan bij Moore DRV.

Wat mijn Amerikaanse collega’s dan weer wel veel deden, is videobellen. Ik denk dat ze 75 procent van de calls doen met de camera aan. Niet zozeer met klanten, maar wel met collega’s en vrienden. En het gebeurde soms zelfs tijdens vergaderingen. Dan zaten we met een man of tien in de vergaderruimte en zagen we op de beamer nog acht mensen die vanuit huis deelnamen aan de meeting. Uiteraard bleek toen ik weer aan de slag ging bij Moore DRV, we door het coronavirus nu ook veelvuldig videobellen met elkaar (én met klanten)!

 

De befaamde ‘busy season beard’

Een traditie waar ik ook aan heb meegedaan was de ‘busy season beard’. De mannen op kantoor laten vanaf half februari hun baard groeien tot álle aangiftes zijn ingediend. Dit doen ze elk jaar en ze koppelen de actie steeds aan een goed doel waar ze bewustzijn voor vragen en geld voor ophalen. Ik laat mijn baard normaal nooit staan, maar inmiddels is ‘ie’ al een paar centimeter lang.

Ik laat hem zelfs doorgroeien nu ik niet meer in Amerika ben. Door het coronavirus ben ik namelijk iets eerder naar huis gegaan. In eerste instantie leek er in Minnesota nog niet zoveel aan de hand. Ik ben nog naar een grote autobeurs geweest, had afgesproken met een vriend van een DRV-collega en werkte gewoon elke dag op kantoor. Dus ik dacht: gezellig, we maken er met collega’s het beste van.

Maar 16 maart besloten ze toch dat iedereen thuis moest werken en dat zou betekenen dat ik 24/7 op mijn hotelkamer zou zitten. Ondertussen werd de ene na de andere grens gesloten, dus besloot ik eieren voor mijn geld te kiezen en terug naar Nederland te vliegen toen het nog kon. De uitwisseling was dus korter dan gepland en dat is natuurlijk heel jammer, maar ik heb er alsnog heel veel van opgestoken.

Terug op het oude nest

Nu zit ik weer op mijn plek bij Moore DRV en dat bevalt weer prima. Het is hartstikke druk nu. Zowel bestaande als potentiële klanten stellen enorm veel vragen. Het lijkt erop dat sommige klanten eindelijk tijd hebben om dingen uit te zoeken, dus gooien ze alle vragen nu in één keer over de schutting. Ik ben blij dat ik ze de uitleg kan geven die ze nodig hebben om goede keuzes te maken in deze onzekere tijden.

Of ik nu door mijn ervaring bij GTN Amerikaanse expats in Nederland en Nederlanders in Amerika beter kan helpen? Dat denk ik wel, ja. Ik heb in die paar weken tijd wel zo’n beetje alle formulieren voorbij zien komen en begrijp nu ook wat er precies met welke papieren moet gebeuren. Dus dat komt ook bij mijn werkzaamheden in Nederland ongetwijfeld van pas.’

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij Moore DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

Onze recruiters

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited