Controleren in de echte economie:
aandacht voor de cliënt en
voor kwaliteit

  • 25 augustus 2017
  • Lorenz van der Vliet - Partner & accountant

Je bedrijf interesseert me geen barst. Geen enkele accountant zal je dat ooit vertellen. Maar soms zegt de manier waarop je als ondernemer wordt behandeld al genoeg. Dan lijkt het alsof je een nummertje bent: lever deze informatie aan, beantwoord die vragen en zet hier je handtekening. En dat voelt niet goed als cliënt.

Ik werk acht jaar bij Moore DRV en nu bijna zes jaar als vennoot in de auditpraktijk. Platgezegd controleren wij de jaarrekeningen van ondernemers: Is de verslaggeving betrouwbaar? Voldoet deze aan de wettelijke eisen? En beheerst de ondernemer de risico’s? Daarnaast kijken we ook naar bedrijfsvoering en bedrijfsrisico’s. Dat vertelt wat wij doen, maar niet hoe.

Aandacht voor de ondernemer

Persoonlijke aandacht is belangrijk. We willen daarom altijd graag een rondleiding door het bedrijf, met verschillende mensen praten en het bedrijf in werking zien. Bij ons staat niet het dossier maar de onderneming en de ondernemer centraal. We willen snappen wat er gebeurt waardoor we de cijfers ook beter begrijpen. We stellen open vragen en we willen de ondernemer achter het bedrijf leren kennen. Dat maakt het controleren in de echte economie veel interessanter dan het vullen van een dossier en het verwerken van checklists. Het geeft je waardevolle inzichten. Hierdoor kunnen we wanneer we de jaarrekening controleren niet alleen de risico’s benoemen, maar ook meedenken in het verbeteren van de bedrijfsvoering en prestaties om risico’s te verminderen. We investeren relatief veel tijd in de voorbereiding en planning van onze controle zodat we onze tijd aan zaken kunnen besteden waar het echt om gaat.

Kwaliteitsbewust

Absolute voorwaarde is dat een cliënt moet kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het geleverde werk. Om tot een goede kwaliteitsborging te komen is onze auditpraktijk de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het vak heeft flink ter discussie gestaan en na een grondige zelfreflectie zeven jaar geleden hebben we een plan van aanpak gemaakt om ingrijpende veranderingen door te voeren. Je moet echter wel uitkijken dat aandacht voor de cliënt plaatsmaakt voor aandacht voor de interne processen.

Natuurlijk is compliance belangrijk, maar het gaat óók om de geest van de regels. Zo hebben wij ervoor gekozen niet alle 53 maatregelen zo door te voeren als door de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) wordt gevraagd. We willen kwaliteit wel belonen, maar fouten niet afstraffen. We willen dat onze mensen niet bang zijn om fouten te maken. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Wat wij willen is dat we leren van onze fouten en onszelf steeds blijven verbeteren.

Vanuit mijn participatie in de NBA werkgroep voor niet-OOB (Organisatie van Openbaar Belang) accountantsorganisaties leerde ik de gedachtegang achter elke maatregel kennen. Wij kijken bijvoorbeeld nog steeds naar de adviesvaardigheden van onze werknemers in onze beoordelingssystematiek, want wij vinden het belangrijk dat we onze cliënten een goede uitleg kunnen geven als we een bevinding hebben. En omdat wij geloven in belonen en niet in straffen, draaien wij bonussen niet terug wanneer er achteraf fouten zijn geconstateerd. Noem ons eigenwijs, wij noemen het liever bewust.

Het verschil maken

Dat kan alleen als je bijblijft in je vak. Ons Bureau Vaktechniek telt vijf werknemers die onze eigen medewerkers op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen. Zoals Meldplicht Datalekken bijvoorbeeld, want we zien dat ondernemers de impact en risico’s vaak nog onderschatten. De praktijk is leidend en we houden van een vakinhoudelijke uitdaging om met onze inhoudelijke kennis én aandacht het verschil te maken.

Blog accountant Lorenz van der Vliet

Wie ben ik?

Naam: Lorenz van der Vliet
Functie: Vennoot en accountant
Werklocatie: Roosendaal
Bij Moore DRV sinds: april 2009

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij Moore DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

Onze recruiters

Melissa de Wolf – Stapel
Melissa de Wolf – Stapel

Recruiter

m.stapel@drv.nl

+31 6 29641260

Stel je vraag

LinkedIn

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited