Twee maanden op reis door Azië:
‘De tijd van mijn leven’

  • 30 mei 2022
  • Pieter Beereboom - Belastingadviseur

Dat een fulltime baan nog niet meteen het einde van je vrije leven hoeft te betekenen, heeft belastingadviseur Pieter Beereboom al vroeg in zijn carrière ervaren. Bij Moore DRV kreeg hij twee maanden onbetaald verlof om een rondreis te maken door Azië. ‘Dat was de mooiste tijd van mijn leven’, blikt hij terug.

Pieter begon al tijdens zijn studietijd bij Moore DRV. ‘Een studievriend van mij werkte er en vertelde tijdens onze colleges altijd hele goede verhalen. Vooral de laagdrempeligheid sprak me heel erg aan. Ik ben niet zo van formeel gedoe’, geeft hij lachend toe. ‘Ik werkte vier dagen per week voor Moore DRV en werkte de andere dag aan mijn scriptie. Die combinatie was heel goed te doen, of nee, beter nog: ik vond het zelfs hartstikke fijn. Ik kreeg genoeg ruimte om mijn scriptie af te ronden én kon met mijn collega’s sparren over de inhoud ervan.’

Onbetaald verlof geen probleem

Toen Pieter in 2017 was geslaagd voor zijn master, is hij meteen fulltime gaan werken in de rol van belastingadviseur. Maar na een tijdje begon er toch iets bij hem te knagen: veel studiegenoten maakten na hun afstuderen eerst nog een verre reis, voordat ze aan het werk gingen. Hij had meteen een fulltime job en maakte veertig uur in de week. ‘Ik gaf bij mijn leidinggevende aan dat ik ook wel graag zou willen backpacken en dat konden ze heel goed begrijpen.’

Pieter kreeg twee maanden onbetaald verlof en reisde met zijn broer en een goede vriend van Vietnam via Cambodja naar Thailand. ‘Ik heb daar echt de mooiste tijd van mijn leven gehad. Zuidoost-Azië is niet voor niets hartstikke populair: het is er makkelijk rondreizen en tegelijkertijd voelt het heel avontuurlijk. Die reis heeft me een godsvermogen gekost, maar ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en kon dat allemaal doen met het idee dat ik daarna direct weer aan het werk kon.’

Dat hij terug zou gaan naar Moore DRV stond wat hem betreft buiten kijf. ‘Ik voel me al vanaf het begin heel erg thuis hier. Dat je bij iedereen kan binnenlopen zonder je bezwaard te voelen is heel prettig. En doordat ik daarnaast ook vrij snel verantwoordelijkheden kreeg en contact met klanten had zonder dat daar iemand tussen hoefde te zitten, kreeg ik ook het vertrouwen dat ik goed bezig was.’

Sectorgroep zorg & welzijn

Bovendien werd er goed naar zijn ambities geluisterd. Zo mocht Pieter als belastingadviseur aan de slag in de sectorgroep zorg en welzijn, een sector waar hij veel affiniteit mee heeft. ‘Mijn vader was directeur van een apothekersgroep en mijn broer is huisarts. Bij mij thuis aan tafel ging het vroeger dus altijd over de zorg en dat interesseert ook mij wel’, legt hij uit.

De verschillende sectorgroepen binnen Moore DRV zijn bedoeld om collega’s bij elkaar te brengen en informatie met elkaar uitwisselen over de problemen binnen de branche. ‘Zo zorgen we ervoor dat we meer kennis van de sector hebben dan de gemiddelde adviseur op een ander kantoor.’ Een ander voordeel is dat de adviseurs zich kunnen bezighouden met hun eigen interessegebied.

‘Familiebedrijven zijn fiscaal heel interessant’

Niet al zijn klanten zijn actief in deze branche, merkt Pieter op. Maar ze bevinden zich wel allemaal in het mkb-segment en veel daarvan zijn familiebedrijven. ‘Die vind ik ook het leukste om mee te werken. Ten eerste omdat er heel veel fiscale aspecten bij komen kijken en ten tweede omdat je echt met de ondernemer zelf aan tafel zit en niet met een afgevaardigde van de onderneming. Zo krijg je het hele plaatje mee: alle belastingen in privé en op het niveau van de onderneming.’

Een voorbeeld van fiscale aspecten die je niet bij een corporate bedrijf of overheid hebt, maar wel bij een familiebedrijf is de erf- en schenkbelasting bij vermogensoverdracht. ‘En laatst heb ik nog een bedrijfsopvolging geregeld van een apotheker. De vader ging met pensioen en wij begeleidden de overdracht naar de dochter. We zorgden voor een geleidelijke overgang, waarbij de vader nog wel betrokken blijft, maar het eigendom al bij de dochter is komen te liggen. Daarbij maakten we ook een financiële planning voor de vader, omdat je natuurlijk wil voorkomen dat hij opeens zonder of met te weinig inkomsten zit. Ook hebben we haar geholpen met allerlei vraagstukken bij het ondernemen, wat voor haar helemaal nieuw was. Dat is heel erg leuk. Alles wat we voor vader en moeder deden, doen we nu voor haar.’

Personal development program: ontwikkelingstraject binnen Moore DRV

Nu Pieter al drie jaar dezelfde rol heeft, wordt het langzaamaan tijd om weer vooruit te kijken. ‘Er wordt tijdens je functionerings- en beoordelingsgesprekken altijd gevraagd naar je ambities, naar wat je wilt bereiken. Daar heb ik aangegeven dat ik graag zo ver mogelijk wil doorgroeien en de eerstvolgende stap zou dan zijn om manager te worden. Mijn leidinggevende ging vervolgens kijken waar ik mezelf nog in moet ontwikkelen om dat te bereiken en zo ben ik voorgedragen voor het personal development programma.’

Het personal development programma is een ontwikkelingsprogramma waarvoor een externe trainer wordt ingehuurd. ‘Samen met negen collega’s van verschillende afdelingen komen we tien keer een halve of een hele dag samen. We bespreken waar we tegenaan lopen en leren hoe we daarmee om moeten gaan. Daarnaast leren we te coördineren, plannen en omgaan met verschillende karakters. Het idee is dat je zo een goede basis legt, voordat je de stap maakt naar het leiderschap.’

‘Waar mijn plafond ligt zal moeten blijken’

Wat Pieter zijn einddoel is? ‘Ik wil er bovenal voor zorgen dat ik me op professioneel en persoonlijk gebied zodanig kan ontwikkelen dat ik een zo goed mogelijke adviseur word. Tot nu toe is mijn ervaring dat je bij Moore DRV alle kansen krijgt en kunt doorgroeien zover je wilt. Je kunt zelf bepalen waar je plafond ligt. Waar mijn grens ligt zal uiteindelijk moeten blijken. Maar ik heb wel echt de ambitie om zo hoog mogelijk te komen’, besluit Pieter.

FacebookTwitterLinkedIn
MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited